7 vinkkiä kuinka lisäät skandinaavista designia kotiisi

Skandinaavinen sisustus on tyyliltään erittäin pelkistettyä ja linjakasta. Siinä käytetään sekoitusta tekstuureista ja pehmeistä sävyistä, jolla saadaan lämmin ilmapiiri kotiin. Selkeä ja ajaton tyyli on arvostettu, eikä se mene koskaan muodista pois.

Yksinkertaisten linjojen ja kauneuden lisäksi siinä korostuu käytännöllisyys, joka on muotoilun rinnalla lähes yhtä tärkeää. Seuraavaksi seitsemän vinkkiä siitä kuinka tuot tämän minimastisuutta ihannoivan tyylikkyyden omaan kotiisi.

1. Valaise luonnollisesti

Luonto antaa voimaa Pohjoismaissa asuvien ihmisten elämään. Tämä toimii inspiraationa myös sisustukseen. Hyödynnä niin paljon kuin mahdollista luonnonvalosta ja raivaa tilaa etenkin suurien ikkunoiden eteen.

Vaaleat värisävyt korostavat auringonvaloa parhaalla mahdollisella tavalla tuoden tilavuuden tuntua kotiin. Pitkinä talvi-iltoina tunnelmaa luodaan takkatulella tai kynttilöillä.

Valaisimissa tulee panostaa laadukkuuteen ja selkeisiin muotoihin. Halutessa sisustukseen voidaan luoda kontrastia valitsemalla vahvan värisiä tai muotoilullaan näyttäviä lamppuja.

2. Suosi vaaleaa väripalettia

Pitkät ja pimeät talvet ovat varmasti osasyy siihen, että skandinaavisessa sisustuksessa käytetään lähinnä vaaleita värejä. Siinä missä ne tekevät tilasta avaramman, niin vaaleat väri heijastavat parhaalla mahdollisella tavalla luonnonvalon.

Lämpimän tunnelman kotiin saa aikaiseksi lisäämällä valkoisen joukkoon murrettuja värejä, kuten harmaata, sinistä tai pellavan ruskeaa.

3. Tyylikkyyttä käytännöllisesti

Koti on meille todella tärkeä paikka. Etenkin talvisin vietämme pitkiä aikoja kotona ja siksi skandinaavisessa suunnittelussa on kiinnitetty huomiota asioiden toimivuuteen unohtamatta kuitenkaan tyylikkyyttä. Huonekalut valinnan takana on ajatus myös sen käytännöllisyydestä.

Valittujen huonekalujen tulee olla mukavia, etenkin jos sohvalla halutaan nukkua tai vain rentoutua vaikka tehden veikkauksia omassa suosikkiurheilulajissa. Lisätietoja vedonlyönnistä löydät täältä.

4. Näyttävyyttä kontrasteilla

Skandinaavisen sisustuksen tunnusmerkki vaaleiden värisävyjen lisäksi on suuret kontrastit. Sitä saadaan aikaan esimerkiksi valitsemalla täysin valkoiseen ruokasaliin musta ja veistoksellinen pöytä ja tuolit.

Vaaleaan värimaailmaan saadaan näyttävyyttä valitsemalla kuviollisia tai vahvan värisiä tyynyjä, maljakoita, tauluilla tai valaisimia. Värikkyys tulkitaan hieman eri tavalla kuin normaalisti, sillä niitä ovat vahvat, maanläheiset värit ja graafiset yksityiskohdat, kuten esimerkiksi kasvitieteellinen juliste tai kartta Suomesta.

5. Sekoita tekstuureja

Luonnonläheisyys on voimakkaasti läsnä sisustuksessa. Pääpaino on vaaleilla sävyillä ja yksinkertaisilla muodoilla. Se saattaa herkästi kuitenkin luoda kylmän ja tylsän ilmapiirin kotiin.

Tämän voi välttää yhdistämällä huonekaluissa ja somisteissa monipuolisesti erilaisia materiaaleja, kuten alumiinia, terästä ja suosi poikkeuksellisia pintoja. Arvatenkin skandinaavista designia hakiessa täydellinen valinta on erilaiset luonnonmateriaalit.

Puu löytyy materiaalina lähes poikkeuksetta ja se luo lämmön tunteen kotiin. Sen käytössä tulee käyttää kuitenkin malttia ja lisäksi suosia muun muassa pellavaa, villaa, hamppua ja lampaan- tai porontaljoja.

6. Rentoudu takan äärellä

Suomalaisesta kodista takka löytyy hyvin usein nurkasta, eikä keskeisessä osassa huonetta. Erota huonekaluilla itsellesi tästä alue rentoutumiseen. Sohvalla, matolla, pienellä pöydällä tai tuoleilla saat aikaan paikan hiljentymiselle. Tilaa voi herättää eloon erilaisilla huonekasveilla ja yksinkertaisilla katseenvangitsijoilla, kuten lamppu, taulu tai viltti.

7. Kerroksia makuuhuoneeseen

Skandinaavisissa makuuhuoneissa välittyy myös yksinkertaisuus ja selkeys. Hyvin usein sängyn päältä löytyy muodoiltaan näyttävä kattovalaisin ja sängynpäädystä löytyy iso taulu tai taideteos.

Kaikki mahdollinen luonnonvalo pyritään saamaan tilaan luomaan tunnelmaa. Sänky pedataan usein kerroksittain, sekoituksena liinavaatteita, villahuopia ja koristetyynyjä. Värimaailma pyritään pitämään sävy sävyssä.

Skandinaavinen sisustus on kodikasta ja mukavaa

Yksinkertaisuus on kaunista, mutta toisinaan on haasteellista toteuttaa se käytännössä omaan kotiin. Herkästi sisustamisessa menee liiallisuuksiin ja haasteellista pysyä maltillisena.

Siivoamalla pois kaiken turhan ja keskittymällä muutamiin näyttäviin yksityiskohtiin saat kotisi näyttämään skandinaaviselta. Tämä vaatii sisustajalta ajatusmaailman, jossa keskitytään selkeisiin linjoihin ja käytännöllisyyteen.

18 Jul 2021