26.1.2018

Testissä Soft-Touch Sitter

Meille kotiutui joulukuussa uusi apuväline, Special Tomaton Soft-Touch Sitter -istuin. Harvaa apuvälinettä on käytetty niin lyhyessä ajassa niin paljon kuin tätä. Olen moneen kertaan peräänkuuluttanut apuvälineiden monikäyttöisyyttä ja tämän istuimen kohdalla voin rehellisesti sanoa, että se todellakin toteutuu. Eniten tyttäreni on käyttänyt istuinta ihan tv-tuolina sekä leikeissä lattiatasossa ja sohvalla. Lisäksi istuinta on testattu suihkussa, potkukelkassa ja ruokapöydässä, sillä sen voi kiinnittää melkeinpä mihin tahansa tuoliin tai penkkiin. Rattaissa emme ole vielä istuinta kokeilleet, mutta todennäköisesti se toimisi hyvin myös niissä. Kulmatuoliin verrattuna Soft-Touch Sitter on paljon miellyttävämpää materiaalia ja istuinkulmaa voi hieman säätää kiinnittämällä se alustassa eri asentoon.


Soft-Touch Sitterissä on valittavana kolme eri väriä (pinkki, turkoosi ja harmaa) sekä peräti viisi eri kokoa. Omaan silmääni istuin on ihan tyylikkään näköinen ja harmaa alusta + pinkki istuin -yhdistelmä toimii oikein kivasti. Tyttärelläni on käytössä istuimen 3. koko. Periaatteessa 2. kokokin olisi juuri ja juuri mennyt, mutta se olisi todennäköisesti jäänyt pian pieneksi joten päädyimme siksi isompaan kokoon.
Istuimen vyöt mukautuvat hyvin erilaisiin tarpeisiin. 5-pistevyö antaa enemmän tukea, kun sitä tarvitaan, mutta olkavyöt voi myös jättää pois ja käyttää pelkkää alavyötä. Meillä istuinta on käytetty välillä ilman vöitäkin nopeissa tilanteissa kuten vaikka aamulla päiväkotiin lähtiessä, kun on tarve laskea tytär hetkeksi odottamaan ulkovaatteissa rattaisiin siirtoa.

Mukaan ottamisen kannalta istuin on melko painava (3. koko painaa n. 6 kg) eikä se mene ihan pieneen tilaan. Silti moniin muihin apuvälineistuimiin verrattuna Soft-Touch Sitter on kevyt. Autossa se mahtuu pystyasennossa tavalliseen penkkiin, mutta vie toki yhden matkustajan paikan. Kuljetuslaukku olisi tosi kätevä, koska sillä saisi suojattua istuimen helposti. Valitettavasti sellaista ei kuitenkaan tule istuimen mukana ja olenkin suunnitellut teetättäväni jonkinlaisen laukun/pussin mittojen mukaan.


Kuten apuvälineillä yleensä, Soft-Touch Sitterilläkin on hintaa. Alusta + istuin -yhdistelmä maksaa koosta riippuen noin 600 euroa. Jotkut sairaanhoitopiirit kuulemma myöntävät tätä istuinta lääkinnällisenä apuvälineenä, toiset eivät. Itse en voi käsittää, millä perusteella vaikkapa kulmatuolin voi saada lääkinnällisenä apuvälineenä, mutta Souft-Touch Sitteriä ei. Käyttötarkoitus on kuitenkin sama sillä erotuksella, että Soft-Touch Sitter on paljon monipuolisempi. Jälleen kerran olen sitä mieltä, ettei perheiden tulisi joutua maksamaan tämän kaltaisia apuvälineitä omasta pussista. Vaikka vastaanotto olisi sairaanhoitopiirissä nihkeä, kannattaa tarvetta perustella huolella ja ajaa sitkeästi oman lapsen asiaa. Ja jos päätös on siitä huolimatta kielteinen, voi istuimen hankintaan hakea tukea erilaisilta säätiöiltä kuten Vamlasilta tai oman kunnan vammaispalveluista. Suomessa Soft-Touch Sitteriä myy Rehaco.

Soft-Touch Sitter -esite

Kaupallinen yhteistyö: Rehaco Oy
Tuotekuvat: Special Tomato

Lähetä kommentti

Kommentoithan aina, kun blogini herättää ajatuksia.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search