21.9.2017

Mihin esteettömässä uudisrakentamisessa voi saada tukea? Miten tehdään hyvä hakemus?Kirjoittelin jo aiemmin asunnon muutostöistä ja niihin saatavilla olevista korvauksista. Koska uudisrakentamiseen saatavista korvauksista löytyy aika huonosti tietoa, ajattelin kertoa, mihin kustannuksiin me haimme ja saimme Jyväskylän kaupungilta tukea:

 1. Pyörätuoliluiska pääoven yhteyteen
  Päätös: Kaupunki myönsi rahaa betonista valettavaan pyörätuoliluiskaan (sen mitä haimme)
 2. Ulko-oven (pääoven) automaatio (Abloy / K-S Lukkomestarit)
  Päätös: Kaupunki myönsi rahaa ulko-oven automaatioon (sen mitä haimme)
 3. Sisäovien automaatio
  Päätös: Kaupunki myönsi rahaa ainoastaan tyttäremme huoneen oven automaatioon. Perusteluna se, ettei oviautomaatio muissa tiloissa (wc, vaatehuone, kodinhoitohuone, kylpyhuone) poista avuntarvetta.
 4. Elektroniset hanat (2 kpl) tyttäremme vessaan ja keittiöön
  Päätös: Kaupunki myönsi rahaa molempiin hanoihin, mutta maksaa ainoastaan elektronisen hanan ja normaalin hanan erotuksen.
 5. Piilovesilukot (2 kpl) tyttäremme vessaan ja keittiöön
  Päätös: Kaupunki myönsi rahaa molempiin piilovesilukkoihin (sen mitä haimme)
 6. Kaide terassin ja pyörätuoliluiskien reunoille
  Päätös: Kaupunki myönsi rahaa kaiteeseen 70 euroa / metri (noin kolmasosan hakemastamme summasta). Tällä summalla tekee kaupungin mukaan kaiteen lämpökäsitellystä puusta.
 7. Verhomoottorit (2 kpl) tyttäremme huoneeseen
  Päätös: Kaupunki ei myöntänyt rahaa tyttäremme huoneen ikkunoihin tuleviin verhomoottoreihin. Perusteluna se, ettei niitä voida pitää vamman kannalta välttämättömänä muutostyönä. 

Yhteensä kaupungin myöntämä tuki on noin 9900 euroa. Muuten olemme suht tyytyväisiä päätökseen, mutta sisäovien automaatio pitäisi mielestämme myöntää myös muihin hakemiimme tiloihin. Tyttäremme tulee asumaan kodissa pitkään ja liikkumisen tulee olla mahdollisimman sujuvaa. Myös verhomoottorit ovat oikeasti arjessa tarpeellisia ja niiden avulla tyttäremme voi itse avata ja sulkea verhot. Siksi teemme päätöksestä oikaisuvaatimuksen.

Oviautomaatio myönnettiin tyttäremme huoneen liukuoveen (Liune)

Pääoven oviautomatiikan vammaispalvelut kustantaa kokonaisuudessaan
(Abloy / K-S Lukkomestarit)

Kunnan vammaispalveluthan korvaavat ainoastaan sellaisia asioita, jotka ovat vamman takia välttämättömiä. Lain mukaan vammaispalvelut voivat korvata kuluja halvimman mahdollisen toteutustavan mukaan eli esimerkiksi meidän tapauksessamme he eivät kustanna terassien ja luiskien reunoille tulevaa alumiinikaidetta kokonaisuudessaan vaan ainoastaan osan kustannuksista.

Mitä hakemusta tehdessä kannattaa huomioida?

Hakemuksen alussa on hyvä kuvata lyhyesti hakijan tilanne nimenomaan käytännön kannalta: Mitä vamma tarkoittaa arjessa? Mitkä asiat ovat hakijalle haastavia/mahdottomia ja missä hän tarvitsee apua?

Väännä rautalangasta. Käsittelijä ei todennäköisesti tunne tilannettasi vaan lukee ainoastaan hakemuksen liitteenä olevan lääkärintodistuksen/epikriisin, joka ei välttämättä anna tarpeeksi kattavaa kuvaa. Ja vaikka olisittekin tavanneet, kannattaa olla perusteellinen.

Jokaisesta haettavasta asiasta on hyvä kirjoittaa erikseen:
Kuvaus (mistä on kyse?)
Perustelu (miksi se on välttämätön?)
Kustannus (paljonko se maksaa?)
Kuvien ja videoiden avulla voi selventää tilannetta. 
Pyydä tarvittaessa ennen hakemuksen tekoa tarjoukset, joihin voit viitata

Hakemuksen jättämisen jälkeen soita vielä käsittelijälle ja sovi aika tapaamiselle, ellette ole tavanneet jo aiemmin. Ei kannata jäädä odottelemaan yhteydenottoa. Ylipäänsä vammaispalvelujen kanssa asioidessa tulee pitää puolensa. Jos päätös ei tunnu oikeudenmukaiselta, kirjoita perusturvalautakunnalle oikaisuvaatimus. Siitä on ylimääräistä vaivaa, mutta näihin asioihin kannatta uhrata tunti tai parikin.

Asetus vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista (12 §), asunnon muutostyöt

Lähetä kommentti

Kommentoithan aina, kun blogini herättää ajatuksia.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search