15.9.2017

Esteetön piha ja pihasuunnitelmaPihasuunnitelmasta minun on pitänyt kirjoitella jo pidemmän aikaa, mutta ajattelin esitellä sen nyt ennen talven tuloa. Teetätimme kotimme pihasuunnitelman jo keväällä, koska maatöitä tehdessä piti tietää, mitä mihinkin paikalle tulee. Pihasuunnitelmamme laati jyväskyläläinen Viherteema, joka on viher-, ympäristö- ja pihasuunnitteluun erikoistunut yritys. Yhteistyö heidän kanssaan sujui mukavasti ja pihan vaiheittainen toteutus oli helpompaa, kun kokonaiskuva pihasta oli olemassa. Juuri kuvien kaltaisena suunnitelma ei toteudu, mutta pääpiirteittäin siitä näkee, millainen pihastamme tulee.


Koska meidän rakennusprojektimme lähti liikkeelle vanhan talon purkamisesta, oli piha jollain muotoa (villiintyneenä) jo olemassa. Pihalta löytyi mm. omenapuita sekä karviais- ja viinimarjapensaita, jotka halusimme säilyttää. Niille piti kuitenkin löytää uudet paikat, koska ne olisivat jääneet uuden talon alle. Pihalla oli myös pari suurikokoista kiveä, joista toinen (lähellä autallin päätyä) jäi omalle paikalleen. Muuratsalo on vanha kaupunginosa ja halusimme sen historiaa kunnioittaen tuoda pihaan mahdollisimman paljon vehreää, puutarhamaista henkeä.


Pihalla on pari metriä korkeusvaihtelua ja siksi maatyöt olivat melko massiiviset. Talon ja autotallin alle jäänyt alue tasoitettiin samaan korkeuteen, koska pihasta haluttiin saada mahdollisimman helppokulkuinen. Alapihalle halusimme polun, jota pitkin pääsisi kulkemaan järven rantaan. Korkeusvaihtelun vuoksi polkuun piti tehdä suuri mutka, sillä muuten polusta olisi tullut pyörätuolia ajatellen aivan liian jyrkkä. Tällä hetkellä koko pihalla on murske, mutta tulevaisuudessa aiomme laatoittaa yläpihan ja polulle tulee todennäköisesti kivituhka.Esteettömyyden lisäksi pihasuunnittelun lähtökohtana oli helppohoitoisuus. Emme ole mieheni kanssa viherpeukaloita enkä varsinkaan minä halua käyttää vapaa-aikaani kukkapenkeissä kyykkien. Silloin, kun omaa aikaa on, laitan mieluummin lenkkarit jalkaan ja lähden lenkille. Nurmikon leikkaamista pihalla on jonkin verran, muttei kuitenkaan liiaksi asti. Puut ja pensaat on toiveestamme valittu juuri helppohoitoisuutta silmällä pitäen.Osan pihasuunnitelmasta olemme jo toteuttaneet, mutta kokonaisuutena pihan valmistuminen tulee olemaan pitkä projekti. Ensimmäinen tavoite on saada talo valmiiksi ja pihaa lähdemme muokkaamaan vähitellen. Suosittelen kuitenkin pihasuunnitelman tekemistä, koska se selkeyttää omia ajatuksia ja tekee siten pihan toteuttamisestakin helpompaa.


2 kommenttia:

 1. Oi miten hyvä pihasuunnitelma! Olen aina sanonut, että jos me todella lähdemme rakentamaan omakotitaloa, niin sitten samaan budjettiin täytyy sisällyttää myös pihasuunnitelma, koska muuten se varmasti jäisi tekemättä huolella. Teidän talo on kuin unelma ja se mitä tuosta pihasuunnitelmasta ymmärrän, piha tulee sopimaan täydellisesti taloon! Näyttää niin hienolle kun kaikki on valmiina!

  Ps. mainitsin blogisi oman blogini uusimmassa postauksessa, joka kertoo meidän täysin esteettomän ja toivottavasti myös kauniin kodin haaveilusta. Postauksessa vilahtaa mm. pohjapiirros, jota olemme piirrelleet mieheni kanssa. Hän on saanut paljon inspistä blogistasi ja taitaa olla jo vakkarilukija! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En olisi ikinä osannut itse suunnitella pihaa (varsinkaan pensaiden ja puiden osalta) järkeväksi kokonaisuudeksi joten oli hyvä saada ammattilainen avuksi. Piha on kuitenkin tosi tärkeä osa kotia.

   Kävinkin heti lukemassa postauksesi (kiitos blogimaininnasta) talohaaveista. Pohjapiirros näytti ihanan avaralta ja talostanne tulee varmasti huikea jos päätätte lähteä projektiin - ja toivottavasti päätätte :)

   Poista

Kommentoithan aina, kun blogini herättää ajatuksia.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search