30.8.2017

Kiertoilmasaunalla esteetön saunaelämys

Kun aloitimme saunan suunnittelun viime vuoden puolella, kerroin haluavani yksitasoisen saunan, jonne voisi rullata suoraan pyörätuolilla. Portaat ja tasoerot ovat turvallisuusriski enkä halunnut niitä varsinkaan pesutiloihin. Siinä vaiheessa en vielä tiennyt, millaisia teknisiä haasteita toiveestani seuraisi. Välilllä yksitasoinen, toimiva sauna tuntuikin mahdottomalta yhtälöltä, mutta onneksi lähetin talomme piirrokset Esteettömyyskeskuksen arkkitehdille kommentoitavaksi. Hän kertoi kiertoilmasaunasta, joka on uusi ja vielä melko tuntematon ratkaisu.

LVI-suunnittelu sisältyi talopakettiimme, mutta Finnlamellin alihankkijayrityksellä ei ollut aiempaa kokemusta kiertoilmasaunoista. Siksi pyysimme apuun Sauna Consultingin. Sauna Consulting on saunasuunnitteluun erikoistunut asiantuntijayritys, jonka tavoitteena on luoda täydellinen saunaelämys. Saunakonsultti Janne Nevala osoittautuikin pelastukseksi ja ilman häntä saunastamme olisi todennäköisesti tullut kaikkea muuta kuin onnistunut kokonaisuus.Kiertoilmasaunan perustana on kiertoilmapuhallin, joka imee katonrajasta lämmintä ilmaa ja puhaltaa sen lattianrajaan. Näin varmistetaan, että lattiatasoonkin riittää lämpöä eikä lauteella tarvitse istua varpaat palellen. Kiertoilmasaunassa kiuasta ei tarvitse upottaa ja itse kiuaskin voi olla ihan tavallinen. Käytännössä talomme käyttöullakkoon tulee puhallin ja saunan katonrajaan putket lämpimän ilmanotolle. Lauteen alle sijoitetaan puhallusputket, jotka koteloidaan siistin näköisiksi.Saunaamme tulee ns. tavallinen laude ja toiselle seinälle riippulauteet, joissa tyttäremmekin voi nauttia rennosti löylyjen lämmöstä. Riippulauteet ovat kotimaisen Tuntu Oy:n erikoisuus ja mielestäni aivan loistava keksintö! Kuka tahansa voi toimintakyvystä riippumatta istua riippulauteilla ja ne muotoutuvatkin saunojan mukaan. Istuinkankaat voi huoletta laittaa pesukoneeseen joten ne on helppo pitää puhtaana. Tuntu toimittaa saunaamme myös tavallisen lauteen, kaiteet sekä käsinojat. Saunan ulkoseinät jäävät hirsipinnalle ja sisäseiniin tulee Siparilan kuultavan musta Haapa-saunapaneeli. Myös ulkoseinät käsitellään samansävyiseksi. Haapa on saunaan hyvä puumateriaali, koska siinä ei ole pihkaa eikä se kuumene liikaa.

Kiukaassa päädyimme IKI-Kiukaan Pilari-IKI 15 kW -malliin, joka on alun perin suunniteltu yleisiin saunatiloihin. Saunamme on kooltaan 5,8 neliötä ja huonekorkeus on 2,4 metriä joten kiukaan on oltava riittävän tehokas. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu Pilari-kiuas on taatusti kestävä ja sitä ohjataan erillisellä Pro-B2-ohjauskeskuksella. Kiukaalle löylyt heitetään tyylikkäästä KOLO-kiulusta, joka on luonnollisesti suomalainen keksintö. Kauha toimii kiulun kantokahvana ja ilman kiulua kauhalla ei olisi omaa paikkaansa. Erottamaton parivaljakko siis.


KOLO kiulu & kauha -setti (KOLO Sauna Finland)

Saunan valaistuksella haimme tunnelmallisuutta sekä tietysti myös riittävää valoa sävyiltään melko tummaan värimaailmaan. Sähkösuunnittelijamme W Pop vinkkasi tutustumaan Cariitin tarjontaan ja heiltä löytyikin saunaamme sopiva valaistussarja. Lasiset valokuidut kestävät 180 °C kuumuutta ja ne asennetaan kattoon sivuseinien suuntaisesti. Cariitilta tulee saunaamme myös valaistu lämpömittari, joka on valmistettu satiinimassalasista sekä hiotusta rosteriasteikosta. Pisteenä iin päälle saunamme kruunaa Vieserin Design Diamond lattiakaivon kansi. Ruostumattomasta teräksestä tehty kansi on kuin pieni taideteos! Huippua, että lattiakaivoissakin on alettu panostaa esteettisyyteen.

 Saunan valokuituvalaistus (Cariitti)

 
Kaupallinen yhteistyö: Tuntu, IKI-Kiuas, Siparila, Cariitti, KOLO Sauna Finland

6 kommenttia:

 1. Hei, Onko sauna käytössä vastannut toiveita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Sauna ei ole vielä valmis joten käytännön kokemuksia ei ole. Menee todennäköisesti alkuvuoteen ennen kuin pääsemme testaamaan saunaa.

   Poista
  2. Selvä, odotan innolla kuulevani käyttökokemuksista! Joulukuussa julkaisen Saunologiassa esteetöntä saunaa käsittelevän jutun, mukaan lukien omia kokemuksia kiertoilmasaunasta.

   Poista
  3. Pitääpä ehdottomasti käydä lukemassa juttu esteettömästä saunasta! Melkoisella jännityksellä varmasti heitetään ensimmäiset löylyt kiertoilmasaunassa, mutta toivottavasti siitä tulee kaikin puolin toimiva kokonaisuus. Sen verran innokkaita saunojia olemme :)

   Poista
 2. Joko löylyistä on kokemuksia? Meilläkin on taloprojekti aluillaan ja perheen esikoinen pyörätuolissa. Onkohan tuo investointina kuinka hintava vrt normisaunaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei valitettavasti ole vielä kokemuksia, sillä sauna on kesken. Putkityöt toivat lisäkustannuksia pari tonnia eli suurinpiirtein sen verran kalliimmaksi tulee tavalliseen saunaan verrattuna.

   Poista

Kommentoithan aina, kun blogini herättää ajatuksia.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search