29.7.2017

Näyttävällä ulkovalaistuksella turvallinen koti
Kirjoittelin jo aiemmin talomme valaistussuunnitelmasta, joka toteutettiin yhteistyössä Winledin kanssa. Silloin keskityin ainoastaan sisävalaistukseen joten nyt on ulkovalaistuksen vuoro. Esteettömän kodissa ulkovalaistuksen tulee olla tasainen ja riittävän voimakas. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää kulkureittien, sisäänkäyntien, luiskien ja portaiden valaistukseen.

Talomme ulkovalaistuksen tärkeimpänä lähtökohtana oli turvallisuus. Pimeässä kaatumisriski on suurempi ja varsinkin apuvälineillä liikuttaessa ympäristö on pystyttävä hahmottamaan selkeästi. Valaistus vaikuttaa olennaisesti myös talon tyyliin ja siksi olikin tärkeää saada kokonaisuudesta sekä toimiva että näyttävä. Valaistussuunnitelmassa sisäänkäynnit ja luiskat on valaistu tehokkaasti, jolloin pimeitä katvealueita ei jää lainkaan. Julkisivulle on ripoteltu kahteen suuntaan valaisevia seinävaloja kuten autotallin seinustallekin. Saunan ikkunan yläpuolella on oma valaisin, joka aikaansaa lasissa peiliefektin. Silloin suurikokoisesta ikkunasta ei näe pimeälläkään sisälle.

Kuvissa näkyvien valaisimien lisäksi piha-alueelle tulee pylväsvalaisimia, joista kerron lisää pihasuunnitelman yhteydessä. Ulkovalaistusta ohjataan ABB:n free@home-kodinohjausjärjestelmällä, jonka rinnalle tulee myös tavalliset valokatkaisijat. Jännittävää päästä näkemään, miten valaistu talo loistaa pimeässä.Lähetä kommentti

Kommentoithan aina, kun blogini herättää ajatuksia.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search