17.5.2017

Liikkuminen sujuvaksi oviautomatiikalla

Esteettömässä kodissa sisäänkäynnit ovat merkittävässä roolissa - varsinkin silloin, kun käytössä on apuvälineitä. Me haluamme tehdä pyörätuolilla liikkumisen tyttärellemme mahdollisimman vaivattomaksi ja siksi kaikki talomme ovet tulevat olemaan automatisoituja.

 Oviautomatiikka mahdollistaa täysin esteettömät sisäänkäynnit (Abloy
Kaukosäätimen avulla ovet aukeavat automaattisesti (Nice)


Ulko-ovet sisältyvät Finnlamellin talopakettiin ja niitä tulee yhteensä kolme kappaletta: 1090 mm leveä pääovi, 990 mm leveä kodinhoitohuoneen ovi ja 990 mm leveä teknisen tilan ovi. Saimme itse valita Skaalan tarjonnasta omaan makuumme sopivat ovet, joista jokaiseen tulee normaalia matalampi 25 mm invakynnys. Vinkkinä kaikille ovia valitseville, ettei invakynnys ole 41 mm korkuista vakiokynnystä kalliimpi joten miksi laittaa kotiin turhan korkeita kynnyksiä?  

Pyörätuolilla liikutaan enimmäkseen pääoven kautta, mutta pihalle on näppärämpi kulkea kodinhoitohuoneesta. Tästä syystä sekä pääovi että kodinhoitohuoneen ovi varustetaan Abloyn oviautomatiikalla, jonka suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa K-S Lukkomestarit. Käytännössä oviin ei tarvitse koskea lainkaan vaan ne aukeavat kaukosäätimen nappia painamalla ja sulkeutuvat etukäteen määritellyn ajan kuluttua. Tyttäremme pyörätuoliin kaukosäädin asennetaan kiinteästi, jotta ovien käyttö on mahdollisimman helppoa. Pääovi ja kodinhoitohuoneen ovi täydennetään turvasensoreilla, jotka estävät oven sulkeutumisen jos oviaukossa on jokin este.

Eteiseen ja kodinhoitohuoneeseen tulee mikroaaltokytkimet, joiden avulla oven saa avattua helposti ulos lähdettäessä. Mikroaaltokytkin ei vaadi kosketusta vaan se tunnistaa käden liikkeen 50 cm etäisyydeltä. Tämä on erityisen kätevä ominaisuus tytärtämme ajatellen, mutta myös muille perheenjäsenille jos ulos mennessä kädet ovat vaikkapa täynnä kantamuksia. Talopakettiimme sisältyy Skaalan ulko-ovet (Skaala)


Monet ovat kysyneet, tuleeko esteettömän talon rakentaminen kalliimmaksi ns. normitaloon verrattuna. Pääsääntöisesti esteettömyys ei tarkoita ylimääräisiä kustannuksia vaan huolellista suunnittelua ja ennakointia. Oviautomatiikkaan pitää kuitenkin sijoittaa ylimääräisiäkin euroja, sillä tekniikka ei ole ilmaista. Näen tämän investoinnin esteettömässä kodissa äärimmäisen tärkeänä, sillä se mahdollistaa sujuvan liikkumisen ja tekee arjesta huomattavasti helpompaa sekä apuvälineen käyttäjälle että muille perheenjäsenille. Toivoisin oviautomatiikan tulevan entistä yleisemmäksi myös julkisissa tiloissa, sillä pyörätuolilla ja vaikkapa lastenrattailla liikkuminen tavallisten ovien kautta on todella hankalaa. Esteettömyys on tasavertaisen osallisuuden mahdollistaja ja jokainen meistä tarvitsee esteetöntä ympäristöä jossain vaiheessa elämäänsä.

Kaupallinen yhteistyö: Abloy

2 kommenttia:

  1. Kätevältä vaikuttaa. Saatteko kuluihin tukea jostain vai pitääkö kaikki maksaa itse?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haen kustannuksiin tukea vammaispalveluilta. Nähtäväksi jää, mitä kaikkea korvaavat.

      Poista

Kommentoithan aina, kun blogini herättää ajatuksia.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search