5.5.2017

Esteetön keittiösuunnitelma on nyt valmis - täällä ruoan laitosta nauttii ihan jokainen
Keittiösuunnitelmamme on nyt valmis ja lopputulos on juuri sellainen kuin toivoinkin. Aloimme suunnittelemaan keittiötä hyvissä ajoin, koska tiesimme sen olevan kodin haastavimpia ja tärkeimpiä tiloja. Esteettömän keittiön toteuttajaksi valitsimme kotimaisen Puustellin. Viime vuosien ja varsinkin rakennusprojektin aikana olen oppinut arvostamaan hyvää palvelua ja Jyväskylän Puustellilla yksilölliset toiveemme huomioitiin ennakkoluulottomasti alusta lähtien.

Esteettömyyden näkökulmasta keittiöstämme löytyy:
 • pyörätuolin käyttäjälle oma taso, jonka alle pyöriksellä pääsee kätevästi 
 • normaalia matalampi (85 cm) työtaso keittiön takaseinältä 
 • korkeammalle nostettu astianpesukone (mikron ja uunin vieressä)
 • sormiuralla varustetut koivuviilukalusteet, joista saa helposti otteen mistä tahansa kohtaa laatikkoa/kaappia (pyörätuolilla ei tarvi väistää)
 • ulosvedettävä laskutaso ruokaostoksille aivan kylmiöpakastimen vieressä
 • kvartsitaso, joka on kestävää ja helppohoitoista materiaalia  
 • yhdelläkin kädellä helposti käytettävät hanat
 • riittävästi pistorasioita, joista yhdessä on myös USB-laturi
 • kevyesti nappia painamalla avautuva mikro
 • aamiaiskaappi, johon sijoitetaan pienkodinkoneet pöytätilan säästämiseksi 
U-mallisen keittiön lähtökohtana on sopivuus kaikille perheenjäsenille. Pyörätuolilla liikkuvaa tytärtämme ajatellen keittiön ikkunan eteen tulee erillinen taso, jonka alle pyörätuolin saa kätevästi. Tasossa on oma pesuallas ja elektroninen hana sekä laatikot pienapuvälineiden säilytystä varten. Tasosta löytyy myös pop-up tornipistorasia USB-laturilla.

Vetimettömien keittiökalusteiden valinta oli käytännön kokeilun tulos. Sormiura osoittautui pyörätuolin kannalta näppäräksi, sillä siitä voi napata kiinni mistä kohtaa vain - myös aivan laatikon tai kaapin reunasta. Vetimet ovat varsinkin laatikoissa aina keskellä, jolloin pyörätuolilla joutuu väistämään avautuvaa laatikkoa. Sormiurassa tätä ongelmaa ei ole ja pyörätuolin käyttäjä voikin olla avattavan kalusteen vieressä. Tällä tapaa vältytään todennäköisesti myös suuremmilta kolhuilta.

 Sormiuran avulla laatikon voi avata mistä kohtaa tahansa (Puustelli)

Materiaaliltaan esteettömän keittiön kalusteet ovat kuultovalkoista koivuviilua. Mahdollisia törmäysjälkiä ajatellen koivu on turvallisempi valinta kuin esimerkiksi mdf. M1-luokituksen saaneet kalusteet ovat puhtaan huoneilman kannalta huoleton valinta. Työtasoa mietittäessä pidimme tärkeänä helppohoitoisuutta ja kestävyyttä. Näiden ominaisuuksien pohjalta päädyimme Louhi Super White kvartsitasoon. 20 mm vahvuinen taso on sävyltään puhtaan valkoinen ja puhdistukseen ei tarvita muuta kuin vettä ja liina. Super White tason lämmönsietokyky on 1000 astetta joten siihen voi huoletta laskea kuumemmankin astian.

Louhi Super White kvartsitaso on kestävä ja helppohoitoinen (Puustelli)


Festivon kylmiöpakastinta lukuunottamatta kaikki keittiön kodinkoneet tulevat Puustellin kautta. Tykästyin erityisesti Siemensin iQ700 mikroon, jonka saa avattua kevyesti nappia painamalla. Sijoitamme mikron normaalia alemmas, koska tyttäremme tulee todennäköisesti käyttämään sitä arjessa ja oikea käyttökorkeus on siksi todella tärkeä. Keittiön takaseinällä oleva pesuallas varustetaan Hansgrohen modernilla Talis Select S 300 hanalla. Select-painikkeen avulla hanaa voi käyttää vaivattomasti likaisillakin käsillä. Pyörätuolille tarkoitetulle pesualtaalle tulee elektroninen hana.


Siemensin iQ700 mikroaaltouunia on helppo käyttää vähäisemmilläkin käsivoimilla (Siemens)
Talis Select S 300 keittiöhana ulosvedettävällä juoksuputkella (Hansgrohe) Pop-up tornipistorasia voidaan sijoittaa työtasoon käden ulottuville (Savo)

4 kommenttia:

 1. Oletteko muuten katselleet lainkaan sellaisia tason alle tulevia astianpesukoneita, joissa alakori nousee ylös? Ainakin AEG:lla löytyy sellainen malli, Electroluxilla taitaa olla tulossa tai tullut äskettäin. En tosin tiedä soveltuuko täysin pyörätuolilla käytettäväksi, riippuu siitä minkä verran jalat tarvitsevat tilaa auki olevan astianpesukoneen luukun alla.

  Kuulin tuosta ensimmäisen kerran raksamessuilla ja se ehkä ratkaisee meillä saarekekeittiössä sen, että koneen saisi tason alle kuitenkin niin, että astioita ei tarvitse purkaa niin hankalassa asennossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meille esiteltiin sellainen vaihtoehto, mutta korin alle ei taida kyllä jäädä tarpeeksi tilaa pyörätuolia ajatellen. Ja meillä astianpesukoneelle löytyi ihan hyvä paikka vähän korkeammalta. Hyvä keksintö kyllä sellainen nouseva kori - varsinkin kodeissa, joissa astianpesukonetta ei voi sijoittaa ylemmäs.

   Poista
 2. Vaikuttaa toimivalta. Harkitsitteko saareketta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietimme alkuvaiheessa myös saareketta, mutta se tuntui tukkivan muuten avoimen keittiön. Siksi päätimme jättää saarekkeen pois suunnitelmista.

   Poista

Kommentoithan aina, kun blogini herättää ajatuksia.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search