24.4.2017

Pyörätuolin pesu, säilytys ja lataus - miten tilasta saadaan toimiva?Pyörätuoli on siitä haastava väline, että sillä kuljetaan ulkoa sisälle eikä sitä voi jättää ulos säilytykseen niin kuin vaikkapa auton. Rapaiset renkaat pitää puhdistaa ja usein käytössä voi olla kaksikin pyörätuolia (sisä- ja ulkokäyttöön), jolloin tarvitaan myös säilytyspaikka. Sähköpyörätuoli taas vaatii latauspisteen ja mielellään vieläpä samaan tilaan, missä pyörätuoli pestään. Mites nämä kaikki toiminnot sitten käytännössä toteutetaan? 

Me ratkaisimme asian suunnittelemalla pyörätuol(e)ille eteisen yhteyteen erillisen tilan pesua, säilytystä ja latausta varten. Pääovesta sisään tultaessa eteiskäytävän toisella puolella on automatisoidut lasiliukuovet, joiden takaa löytyy oma tila pyörätuolille. Tilan lattiaan tulee Laatta Leeviltä Terratintan Betontech-laatta samassa mud-sävyssä kuin muuallakin eteisessä, mutta ainoastaan pienemmässä 15x15-koossa. Seinät laatoitetaan yksinkertaisella, valkoisella mattapintaisella laatalla.
Aika-lasiliukuovien takaa löytyy pyörätuolin pesu- ja säilytystila (Liune)


 Lattia laatoitetaan käytännöllisen sävyisillä Terratintan Betontech-laatoilla (Laatta Leevi

Pyörätuolin pesua varten tila varustetaan Kavikan kurasyöpöllä, jonka päälle pyöris on kätevä jättää myös kuivumaan. Ruostumattomasta teräksestä valmistetusta kurasyöpöstä löytyy kolme vakiokokoa (mini, midi ja maxi), mutta tarvittaessa kurasyöpön voi tilata myös mittojen mukaan. Meille tulee vierekkäin kaksi 534 mm leveää ritilää, koska kurasyöpön on hyvä olla pyörätuolia suurempi. Kurasyöpön ideana on, että hiekka ja kura valuu veden mukana altaassa olevaan sakkakoriin eikä viemäri mene siten tukkoon. Pyörätuolin lisäksi kurasyöpön päällä on näppärä pestä Oraksen Safira 1077 hanan ja kuraharjan avulla vaikkapa lasten kuravaatteet, rattaat ja likaiset harrastusvälineet.


Pyörätuolin pesu onnistuu näppärästi kurasyöpön päällä (Kavika)


Pyörätuolin pesupaikkaan tulee Oraksen Safira 1077 hana ja kuraharja (Oras)

 Sähköpyörätuolin latausta varten tilassa on pistorasioita (Livolo)

Todennäköisesti tyttärellemme tulee jossain vaiheessa sähköpyörätuoli ja varaudumme siihen jo nyt. Sähkärin latausta varten tilaan tulee kaksi kappaletta pistorasioita: toinen pesupisteen lähettyville (riittävän ylös, ettei se kastu) ja toinen takaseinään. Näin sähkärin voi jättää latautumaan sekä kurasyöpön päälle pesun jälkeen että varsinaiseen säilytyspaikkaan. Liukuovet mahdollistavat tyttäremme siirtämisen pyörätuolista toiseen siten, että pyörätuolit ovat tilassa vierekkäin. 

Ainut asia, mihin en ole tilassa täysin tyytyväinen, on pesu- ja säilytyspaikan sijainti. Ulko-ovesta tultaessa täytyy aina ylittää eteiskäytävä ennen kurasyöpölle pääsyä ja tämä osa lattiasta vaatiikin sitten siivousta tiuhaan tahtiin, vaikka mud-sävyn laatassa lika ei erotukaan kovin helposti. Pohjapiirroksen teko on kuin palapeli, jossa yksi muutos vaikuttaa muihinkin tiloihin ja siksi välillä on tehtävä kompromisseja. Kokonaisuutena pyörätuolin pesu- ja säilytystila yhdistettynä eteiseen on kuitenkin mielestäni toimiva ja tyttäremme saa käyttää samaa pääovea kuin muukin perhe, mikä on todella tärkeää.

4 kommenttia:

 1. Meillä on kotona kurasyöppö (vaikka ei pyörätuolia olekaan) ja siinä on kyllä tosi kätsyä pesaista lasten ulkovaatteet kurakeleillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että kurasyöppö toimii arjessa. Uskon, että sille tulee meillä monenlaista käyttöä.

   Poista
 2. Hei. Olen seurannut blogia jo jonkin aikaan ja saanut kivoja ideoita omaan kotiin. Nyt kyselisinkin että mitä tapahtui pyörätuolille joka sinulla oli aikasemmin esittelyssä? Nyt en löydä sitä laisinkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ompa mukava, että blogista on löytynyt ideoita kotiisi. En kyllä muista kirjoittaneeni pyörätuolista erillistä esittelyä. Muistatko yhtään tarkemmin, mitä tarkoittamassasi postauksessa oli?

   Poista

Kommentoithan aina, kun blogini herättää ajatuksia.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search