2.4.2017

Onko täysin järjetöntä rakentaa tässä elämäntilanteessa? Erityislapsiperheen arki ja raksaprojekti

Monet sanovat nostavansa meille hattua, kun rakennamme taloa tässä elämäntilanteessa. En tiedä sitten, onko se hatunnoston arvoinen asia. Ehkä pikemminkin sekoitus optimismia, unelmia, ensirakentajan kokemattomuutta ja silkkaa hulluutta. Sen kuitenkin tiedän, ettei rakennusprojektin toteuttaminen erityislapsiperheessä ole aivan yksinkertainen juttu. Varsinkaan, kun yhtälöön lisätään  kahdeksan kuukauden ikäinen vauva ja projekti aloitetaan vanhan purkamisesta eikä uuden rakentamisesta.

Kun ns. tavallisessa perheessa lapset välilä sairastuvat ja arki käy raskaammaksi, on elämä erityislapsiperheessa verrattavissa kutakuinkin siihen, kun lapsi olisi aina sairas. Meillä on nukuttu huonosti viimeiset neljä ja puoli vuotta eikä tilanteeseen varmaankaan ole tulossa suuria muutoksia. Rakentamiseen liittyvien asioiden hoitamiseen on käytännössä todella vaikeaa löytää aikaa. Vanhempien kahdenkeskistä tai omaa aikaa ei ole juuri olemassa eivätkä ajatukset ole enää iltakymmenen jälkeen sieltä terävimmästä päästä saatuamme lapset nukkumaan.

Mikä sitten olisi vaihtoehto? Jättää rakentamatta tai odottaa seesteisempää elämänvaihetta? Erityislapsiperheessä sellaista todellakin saisi odottaa. Odotellessa talo jäisi todennäköisesti rakentamatta. Me olemme valinneet vaihtoehdon, jossa rakennusprojektiin vaadittava aika raavitaan kasaan jostain ja tingitään siitä vähäisestäkin omasta ajasta. Ja tarvittaessa kutsutaan Pohjanmaalta apuun ratsuväki, eli omat vanhemmat.


Mutta kyllä se sieltä vielä nousee. Iisakin kirkko kuten mies sanoo. Välillä revitään hiuksia päästä, panikoidaan  ylittyvää budjettia ja näpytellään yön pikkutunteina puhelimeen niitä lukuisia hoidettavia asioita, jotka unohtuvat arjen vilskeessä. Kyseenalaistetaan koko projekti. Kaiken kaaoksen keskellä voimaa löytyy valmiin kodin muodostamasta ajatuksesta. Siitä hetkestä, kun tärkeimmät tavarat on kannettu sisään ja lapset peitelty omiin sänkyihinsä. Ja vanhemmat - jos tolpillaan pysyvät - voivat hetken aikaa ihastella uudesta kodista avautuvaa maisemaa ihan kahdestaan.

2 kommenttia:

  1. Ehdottomasti kannattaa rakentaa, koska sitten saatte kodin, joka tekee arjestanne helpompaa. Tsemppiä! <3 Pian se talo valmistuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Onneksi tällä projektilla on alku ja loppu (ainakin muutto vaikka omakotitalossa riittää aina töitä).

      Poista

Kommentoithan aina, kun blogini herättää ajatuksia.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search