11.4.2017

Mistä rahoitusta apuvälineiden hankintaan?

Erilaiset apu- ja toimintavälineet helpottavat usein kummasti arkea ja mahdollistavat esimerkiksi vammaisen lapsen osallisuuden ja harrastamisen. Vaikka omat jalat eivät kantaisikaan, ei se ole mikään este vaikkapa laskettelulle, pyöräretkille tai ratsastamiselle. Erityislapsen äitinä tiedän kuitenkin, että tällaiset välineet ovat yleisesti ottaen kalliita eikä niitä voi hankkia omasta pussista mielin määrin vaikka kuinka haluaisi. Eikä niitä mielestäni pidäkään kustantaa itse.

  Lasten kanssa monikäyttöiset toimintavälineet ovat näppäriä (Thule)

Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineitä kannattaa kysyä suoraan sairaalasta tai terveyskeskuksesta. Niihin luetaan apuvälineet, joiden tavoitteena on :
 • edistää kuntoutumista
 • tukea, ylläpitää tai parantaa toimintakykyä jokapäiväisissä toiminnoissa tai
 • ehkäistä toimintakyvyn heikentymistä 

 Mukana kuljetettavat apuvälineet toimivat monissa tilanteissa (GoTo-istuin, Firefly by Leckey)

Ennen hankintaa välineitä on hyvä testata esimerkiksi Maliken kautta

Harrastusvälineitä kannattaa hakea oman kunnan vammaispalveluista, jotka korvaavat yleensä puolet välineen hankintahinnasta. Jos ei halua asioida vammaispalveluiden kanssa tai sieltä ei jostain syystä tukea heru, on olemassa muitakin vaihtoehtoja. Tässä ainakin muutama esimerkki:

Maliken korttikampanja

Vamlas - Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö

Tukilinja - Vammaisten koulutuksen ja työllistymisen tuki ry

Ragnar Ekbergin säätiö

Sokeain Ystävät ry

Vakuutusyhtiö / Potilasvakuutuskeskus

Ennen hakuprosessiin ryhtymistä on hyvä lukaista läpi lakimiehen vinkit apuvälineiden hankintaan, sillä näissäkin asioissa on syytä tietää omat oikeutensa. 

6 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä, kiitos! Meilä vammaispalveluissa on niin tympeää väkeä, etten mielelläni ole sinne missään yhteyksissä. Mutta jostain on hyvä saada tukea, koska nämä välineet ovat tosiaan arvokkaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omat kokemukseni vammaispalveluista ovat valitettavasti hyvin samansuuntaisia. Onneksi on olemassa muitakin kanavia :)

   Poista
 2. Oletko saanut / hakenut rahaa noilta tahoilta? Suurin osa on minulle vielä tuntemattomia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin juuri Vamlasille hakemuksen erityisrattaista. Aikaisemmin en ole hakenut näistä kanavista.

   Poista
 3. Meillä ei saada semmoista moottorisänkyä koska lapsi ei ole tarpeeksi vammainen?4v epilepsia ja cp-vamma?täysin autettava....pitäisi kuulemma olla sängyssä 24/7 niin sitten ehkä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni kuulostaa siltä, että teidän pitää ehdottomasti saada sänky sairaalan kautta. Tiedän useamman tapauksen, jossa sairaalalta on tullut ensin kieltävä vastaus, mutta lopulta sänky on kuitenkin myönnetty. Kannattaa miettiä valmiiksi vankat perustelut sille, miksi tarvitte sänkyä ja pyytää taustatukea esimerkiksi omalta fysioterapeutilta. Joskus voi olla hyvä myös muistuttaa päätöksentekijää siitä, kuinka paljon kalliimmaksi tulisi jos lapsi olisi laitoshoidossa. Hoidat lasta kotona (= paras mahdollinen paikka) ja tarvit sitä varten riittävät välineet. Tiedän, että on turhauttavaa taistella apuvälineistä, mutta älä anna silti periksi.

   Poista

Kommentoithan aina, kun blogini herättää ajatuksia.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search