10.3.2017

Valaistussuunnitelma: turvaa ja tunnelmaa esteettömään kotiin
Viime viikot ovat vierähtäneet tiiviisti lvi- ja sähkösuunnitelmien parissa, mutta niiden lomassa on valmistunut talomme valaistussuunnitelma. Bongasin viime kesänä Winledin bloggaa ja someta -kampanjan, joka istui juuri sopivasti meidän projektiimme. Aloitimme yhteistyön noin kuukausi sitten kertomalla valaistussuunnittelijalle toiveemme ja esteettömyyteen liittyvät tarpeet. Sen pohjalta muodostui ensimmäinen luonnos, jota on vähitellen muokattu ja täydennetty. Lopputulos on mielestäni todella toimiva ja selkeä. Kuvissa näkyvät kiintokalusteet ja huonekalut eivät vastaa täysin todellisuutta, mutta niiden avulla pystyy hahmottamaan melko hyvin, miltä tilat valaistuksen puitteissa näyttävät. Ulkovalaistuksen esittelen vielä erikseen, nyt on siis vuorossa sisävalaistus.

Kaikissa valoissa on käytetty 4000K värilämpötilaa (= luonnonvalkoinen valo) ja yleisvalaistus on toteutettu pääosin pyöreillä Lilja-valaisimilla. Valonauhaa löytyy eniten keittiöstä, jossa työtaso on valaistu yläkaappien alle asennettavalla valonauhalla. Myös yläkaappien päällä ja alakaappien alla on valonauhaa tuomassa tilaan epäsuoraa valoa. Keittiön lisäksi valonauhaa on hyödynnetty takan takana, olohuoneen tukihirren päällä sekä kylpyhuoneessa. Valonauha on kätevä keino valaista hankalampiakin paikkoja ja esimerkiksi tyttäremme vaatehuoneessa valonauhan avulla nurkkahyllyt saadaan hyötykäyttöön. Työpöytien ja kylpyammeen yhteydessä sekä wc-tiloissa yleisvalaistusta täydennetään spottivalaisimilla. 

Esteettömyyden näkökulmasta valaistusta suunnitellessa kannattaa muistaa seuraavat seikat:
 • Valaistuksen tulee olla tasainen ja riittävän voimakas aiheuttamatta kuitenkaan häikäisyä
 • Kulkureitit, sisäänkäynnit, portaat ja luiskat on tärkeää valaista hyvin
 • Työpöytien, lieden, uunin ja astianpesukoneen yhteydessä tarvitaan erityisen hyvää valaistusta
 • Valaisimien tulee toistaa värit luonnonmukaisina ja korostaa kontrasteja
Valaistuksen ohjaus toteutetaan ABB:n free@home-kodinohjausjärjestelmällä, josta kerron myöhemmin lisää. Liiketunnistinten avulla valot syttyvät huoneisiin kävellessä ja esimerkiksi yöllä wc:hen astuessa syttyy himmeä valaistus. Valokytkimiksi olen suunnitellut Livolon hipaisukytkimiä. Lämpökäsitellystä kristallilasista valmistetut kytkimet istuvat kauniisti sisustukseen ja niiden käyttö on yhtä helppoa kuin esimerkiksi tabletin tai älypuhelimen. Esteettömässä kodissa valokytkinten sijoituskorkeudeksi suositellaan 85-110 cm. Meillä kytkimiin pitää ylettyä lastenpyörätuolista ja siksi korkeus tulee olemaan 85 cm luokkaa.


4 kommenttia:

 1. Kiitos inspiroivista kirjoituksista. :) Meillä rakennetaan parhaillaan ja suunnitelmissa on pyritty huomioimaan esteettömyyttä. On hienoa huomata miten kauniisti esteettömiä ratkaisuja voi toteuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että blogista on ollut hyötyä ja että esteettömyys on osana tulevaa kotianne. Se on varmasti pitkässä juoksussa järkevää. Toivottavasti esteettömyys saadaan erilaisten rakennusprojektien kautta jatkossa myönteisempään valoon.

   Poista
 2. Näyttääpä siistiltä! Tuleeko riippuvalaisimia ollenkaan? Valoilla voi näköjään tehdä Paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keittiöön tulee riippuvalaisin ruokapöydän päälle, muita perinteisiä valaisimia ei ainakaan ole suunnitelmissa. Valaistuksella on tosi merkittävä rooli tunnelman luojana ja olen kyllä tyytyväinen, että otettiin ammattilainen tekemään valaistussuunnitelma.

   Poista

Kommentoithan aina, kun blogini herättää ajatuksia.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search