20.2.2017

Esteetön ovi = helppokäyttöinen liukuovi

Kirjoittelin jo aiemmin sisäoviin liittyvistä suunnitelmistamme ja lupasin palata aiheeseen, kun ovimallit on valittu. Pitkän pohdinnan jälkeen tulimme siihen tulokseen, että taloomme ei tule yhtään tavallista sisäovea vaan ainoastaan automatisoituja Liunen liukuovia. Mielestäni liukuovet ovat esteettömään kotiin ainut järkevä vaihtoehto, jos ei halua luopua sisäovista kokonaan. Kynnyksettömät liukuovet ovat turvallisia ja tuovat lisätilaa 1-3 m²/ovi. Meidän kotimme liukuoviin tulee ns. tupla-automaatio eli ne voidaan avata sekä painonapilla että kaukosäätimellä. Ideana on, että kaukosäädin kiinnitetään tyttäremme pyörätuoliin jotta hän saa avattua ovet mahdollisimman vaivattomasti. Muu perhe puolestaan käyttää painonappeja.

 Suurin osa talomme ovista on Taika-liukuovia (Liune)

Pyörätuolin pesu-/säilytystilaan tulee Aika-lasiliukuovi pariovina (Liune)
Kaukosäätimen lisäksi liukuovet aukeavat painonapilla (Liune)

Kaikkiin makuuhuoneisiin, wc-tiloihin ja kodinhoitohuoneeseen tulee sileä, valkoinen Taika-liukuovi. Taika on pelkistetyn yksinkertainen ja hyvin ääneneristävä massiiviovi, joka sopii monenlaisiin koteihin. Eteisen yhteydessä olevaan pyörätuolin pesu-/säilytystilaan sekä kylpyhuoneeseen luonteva valinta on Aika-lasiliukuovi, sillä nämä ovet saavat osakseen vesiroisketta. Lasiliukuovet ovat karkaistua turvalasia ja väriksi voi valita kirkkaan, opaalin tai tummanharmaan. Saunaan istuu opaali Lämpö-liukuovi, joka tekee suihkun ja saunan välillä liikkumisesta helppoa ja turvallista.

Esteettömyyden näkökulmasta asuinrakennusten sisäovissa vapaan kulkuaukon tulisi olla vähintään 800 mm. Käytännössä tämä on kuitenkin todella kapea väli varsinkin pyörätuolia ajatellen. Jos ei halua kokeilla, miltä ovenkarmit näyttävät jo muutaman törmäyksen jälkeen, kannattaa suosiolla valita leveämpi kulkuaukko. Meidän talossamme kapeimmat oviaukot ovat 910 mm leveitä. Pyrimme valitsemaan mahdollisimman leveät ovet niihin tiloihin, joita tyttäremme käyttää eniten. Tyttäremme huoneessa (MH2) oviaukko on 1210 mm leveä, kuten myös hänen vaatehuoneessaan. Suuremmassa wc:ssä, joka on suunniteltu nimenomaan pyörätuolikäyttöön, molemmat oviaukot ovat 1010 mm leveitä. Myös kylpyhuoneen ja saunan oviaukot ovat 1010 mm leveitä.

Vapaan kulkuaukon leveys on kodissamme aina vähintään 910 mm

Tässä vielä kooste valitsemistamme ovimalleista ja kulkuaukkojen leveyksistä:
 • Makuuhuone 1 (vanhempien huone): 910 mm leveä Taika-liukuovi
 • Makuuhuone 2 (tyttären huone): 1210 mm leveä Taika-liukuovi
  Vaatehuone: 1210 mm leveä Heijastus yksipuolinen kuvastinpeiliovi
 • Makuuhuone 3 (pojan huone): 910 mm leveä Taika-liukuovi
 • Työ-/vierashuone: 910 mm leveä Taika-liukuovi
 • Kodinhoitohuone: 910 mm leveä Taika-liukuovi
 • Pienempi wc: 910 mm leveä Taika-liukuovi lukollisena
 • Suurempi wc: 1010 mm leveät Taika-liukuovet lukollisena
 • Pyörätuolin pesu- ja säilytystila: 1234 mm leveät Aika-lasiliukuovet pariovina
 • Kylpyhuone: 1010 mm leveä Aika-lasiliukuovi 
 • Sauna: 1010 mm leveä Lämpö-saunaovi 

4 kommenttia:

 1. Toimiiko teillä ovet myös vetimillä vai pelkästään painonapilla ja kaukosäätimellä? Me suunnittelemme esteetöntä kotia, mutta mitään apuvälineitä ei toistaiseksi ole käytössä. Liukuovet tuntuvat hyvältä vaihtoehdolta perinteisiin oviin verrattuna, monestakin syystä. Oli mielenkiintoista lukea, minkälaiset ovet valitsitte.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vetimiä ei tule ollenkaan, koska ovia ei voi käyttää sekä manuaalisesti että automaattisesti. Enkä oikeastaan vetimiä kaipaakaan. Ovista tulee ilman vetimiä puhtaan tyylikkäät.

   Poista
 2. Hienoja ovia. Ovatko kalliita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse ovet eivät ole merkittävästi tavallisia ovia kalliimpia, mutta automaatio on kieltämättä melko arvokas. Toisaalta automaatio myös helpottaa arkea huomattavasti.

   Poista

Kommentoithan aina, kun blogini herättää ajatuksia.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search