11.1.2017

Esteettömän kodin lattia on kova, luistamaton ja ennen kaikkea kaunis

Esteettömän kodin lattiamateriaaleja valitessa on hyvä muistaa nämä sanat: kova, tasainen ja luistamaton. Erilaisia lattiamateriaaleja löytyy nykyään hulppea valikoima ja päätöstä tehdessä kannattaa pitää mielessä juuri omat tarpeet ja mahdolliset apuvälineet. Meidän talomme lattioiksi harkitsemme laattaa, vinyylikorkkia ja parkettia. 

 Parketeista saarni kestää parhaiten kulutusta. Kuvassa saarniparketti Handwashed Polar (Timberwise)

 Parketeissa on nykyään laaja värivalikoima. Kuvassa tammiparketti Handwashed Husky (Timberwise)

Kylpyhuoneeseen, wc-tiloihin, kodinhoitohuoneeseen, eteiseen ja pyörätuolin säilytys-/pesutilaan tulee laattalattia ihan käytännön syistä. Laattalattia on helppo pitää puhtaana ja laatoista voi valita sopivan karhean vaihtoehdon kaatumisriskin minimoimiseksi. Laatat jaotellaan pinnan kitkan mukaan R-luokkiin R9:stä (vähän karhea) R13:sta (extra karhea). Lisäksi laatalle voidaan määritellä A-, B- tai C-arvo (vähän karheasta erittäin karheaan), joka muodostuu astuttaessa paljaalla jalalla märälle laatalle. Varsinkin pesutiloissa on tärkeää, ettei lattia ole märkänäkään liukas.

Suurikokoinen laatta antaa rauhallisen vaikutelman (Bloglovin)

Laataksi kannattaa valita riittävän karhea vaihtoehto kaatumisen estämiseksi (Archiproducts)

Kuvahaun tulos haulle corkart cw735
Vinyylikorkeissa on paljon värivaihtoehtoja ja niistä on tullut viime vuonna suosittuja (Sarokas)

Muihin tiloihin harkitsemme vinyylikorkkia ja parkettia. Vinyylikorkin etuja ovat kestävyys ja asennuksen helppous. Vinyyli on lattiana hiljainen ja lämpimän tuntuinen. Parketin etuna taas on käsiteltävyys eli lattian voi käsitellä useaankin kertaan vuosien varrella. Olen jo pidempään ihastellut Timberwisen parketteja, koska ne ovat yksinkertaisesti niin kauniita. Timberwise on suomalainen perheyritys ja ainoa parketinvalmistaja, jolle on myönnetty Suomen Allergia- ja astmaliiton Allergiatunnus. Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei Timberwisen parkettien valmistuksessa ole käytetty lainkaan formaldehydipitoisia käsittelyaineita. Formaldehydi on yksi sisäilman laatua heikentävistä kemikaaleista. Timberwisen luonnonmukaiset ja vähäpäästöiset parketit eivät sisällä yleisesti herkistäviä tai ärsyttäviä aineita ja ne lisäävät siten asumismukavuutta. 


 Saarnella ja tammella on korkein Brinell-arvo eli ne kestävät parhaiten kulutusta (Timberwise)

Timberwisen parketit valmistetaan saarnesta, tammesta, lehtikuusesta ja männystä. Saarnella ja tammella on korkein Brinell-arvo (joka kertoo puun kovuuden) ja ne kestävät parhaiten kulutusta. Pyörätuolia ajatellen sanoisin, että saarni ja tammi ovat varmastikin parhaita vaihtoehtoja. Timberwiselta löytyy kattava valikoima erilaisia pinta- ja värikäsittelyjä ja oikea pintakäsittely parantaa lattian kestävyyttä. Saimme Timberwiselta kokeiltavaksi muutaman erivärisen ja erilaisella tavalla käsitellyn parkettinäytteen, joita olemme testanneet arjessa useita viikkoja. Kerron testauksen tarkemmista tuloksista ja pyörätuolille parhaiten soveltuvista pintakäsittelyistä myöhemmin.


Pinkki parketti ei mattoa kaipaa. Lastenhuoneeseen pinkki tammiparketti sopii kauniisti (Timberwise)


2 kommenttia:

  1. Ihania sävyjä! Innolla odotan, mihin lattioihin päädytte :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä hyviä vaihtoehtoja on niin paljon, että tulee vaikea valinta :-)

      Poista

Kommentoithan aina, kun blogini herättää ajatuksia.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search