5.4.2016

Onko esteetön rakentaminen kallista?

Monilla tuntuu olevan se ennakkokäsitys, että esteetön rakentaminen on todella kallista. Kustannustaso riippuu pitkälti siitä, onko kyse uudis- vai korjausrakentamisesta, mutta väitän, ettei ainakaan uudisrakentamisessa esteettömyyden huomiointi tule merkittävästi kalliimmaksi ns. normirakentamiseen verrattuna. Avainasemassa on ennakointi ja huolellinen suunnittelu.

Esteetön ei ole synonyymi kalliille (Home-Furniture / Homedit)

Ympäristöministeriön Esteetön kerrostalo tehokkaasti ja kestävästi -selvityksen mukaan esteettömyyden kustannukset ovat alhaisia verrattuna siitä saataviin hyötyihin. Selvityksessä todetaan, että esteettömyysmääräyksistä johtuvat kustannukset ovat noin 1-2 prosenttia kerrostalon asuinneliön rakentamiskustannuksista. Korjausrakentamisessa esteettömyyden kustannukset ovat kuitenkin uudisrakentamiseen verrattuna moninkertaiset. Esimerkiksi wc- ja pesutilan korjauksen kustannus on noin 3,5-kertainen verrattuna siihen, että esteettömyys huomioitaisiin uudisrakentamisessa.

Muutostöitä tehdessä wc- ja pesutilojen korjaus on usein suurin kustannus (Architonic / Jos van Zijl

Kun esteettömyys on huomioitu suunnittelussa alusta asti yhtenä lähtökohtana ja toteutettu tehokkaasti, ei siitä aiheudu merkittäviä kustannuksia. Tavoitteena pitäisikin olla esteettömyyden toteuttaminen toimivien perusratkaisujen avulla. Väljemmät tilat ja toimivat esteettömyysratkaisut ovat jo nyt myyntivaltteja ja tekevät kodeista kysytympiä kohteita tiukasti mitoitettuihin ja vaikeasti korjattaviin asuntoihin verrattuna. Käytännössä tämä näkyy esteettömien asuntojen korkeampina myyntihintoina.

Huolellinen suunnittelu on esteettömän rakentamisen kulmakivi (Dornbracht)

Itse toivon tyttäreni tulevaisuutta ajatellen, että esteettömyysajattelu yleistyisi niin julkisissa tiloissa, asunnoissa kuin omakotitaloissakin. Mielestäni esteetön suunnittelu ei ole keneltäkään pois vaan edistää yhdenvertaisuutta. Se kertoo oikeanlaisesta asenteesta: siitä, että tilat halutaan tehdä saavutettaviksi kaikille ihmisille.

2 kommenttia:

  1. Hei, ensimmäistä ekrtaa tänne löysin, ja mahtavaa että on blogi joka kannattelee esteettömyyttä teemana, eikä pelkästään pakollisena, rakentajien kiusaksi tehtynä pahana. Kukaan meistä ei voi tietää milloin esteettömyydestä omassa kodissa muodostuu elinehto - harvoin näitä asioita etukäteen suunnitellaan. Eikä esteettömyyden todellakaan tarvitsisi tarkoittaa rumaa ja laitosmaista - mahtavaa että nostat nämä asiat esille. Huolelllisella suunnittelulla koti voi olla sekä kaunis että toimiva kaikenlaisille käyttäjille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava, että löysit blogini. Asia on juurikin niin kuin kuvailit. Emme mekään vielä neljä vuotta sitten tienneet, että tulisimme tarvitsemaan esteettömän kodin. Elämä voi muuttua silmänräpäyksessä ja on parempi rakentaa koti, johon muutokset on tarvittaessa helppo toteuttaa kuin lähteä tekemään valtavia muokkauksia. Oli mielenkiintoista tutustua myös teidän projektiinne. Taidan vierailla blogissasi toistekin 😊

      Poista

Kommentoithan aina, kun blogini herättää ajatuksia.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search