31.10.2015

Esteettömän kodin suunnittelu ja muutostyöt - kuka korvaa ja mitä?

Kun lähtee suunnittelemaan kodin rakentamista tai muutostöitä vamman takia, kannattaa muistaa, ettei kaikkea tarvitse maksaa omasta pussista. Kunnalla on järjestämisvelvollisuus muutostöihin ja joissain tapauksissa (esim. tapaturmasta johtuvissa vammoissa) vakuutusyhtiöt voivat olla maksajia. Vaikka kunnassa suhtauduttaisiin asiaan nihkeästi, ei todellakaan kannata luovuttaa.


Mihin tukea voi sitten saada? Koska aihe on itsellenikin vielä melko uusi (muista asioista, esim. omaishoidon tuesta, olen kyllä tehnyt valituksia hallinto-oikeuteen asti), pyysin vinkkejä vammaisten oikeuksiin erikoistuneelta lakimieheltä Jukka Kumpuvuorelta. Hän kannustaa esteettömän kodin rakentamista tai muutostöitä suunnittelevia hakemaan kunnalta korvausta hyvien perustelujen kera:

"Jos tuntuu siltä, että jotain pitää muuttaa tai rakentaa vammaisuuden perusteella, niin kannattaa aina hakea asunnon muutostöitä kunnan vammaispalvelusta. Usein ei mielletä, että jotain voi hakea. Esimerkiksi piha-aitoja, turvalukkoja ja wc-äänieristyksiä on kuitenkin myönnetty asunnon muutostyönä. Kannattaa laittaa kunnon selvitykset mukaan ja käyttää esimerkiksi kännykkävideota, jonka laittaa hakemuksen liitteeksi osoittamaan tarvetta. Jos kuitenkin tulee hylkäävä päätös, kannattaa hakea siihen oikaisua ja sitten valittaa hallinto-oikeuteen. Aina kannattaa valittaa! Usein on myös mahdollisuus maksuttomaan oikeusapuun, joka tarkoittaa että lakimies voi tehdä valituksen ja lasku menee valtiolle. Erityisesti maksuton oikeusapu tulee kyseeseen, kun hakija on lapsi, koska huoltajien tuloja ei huomioida." 
 Jukka Kumpuvuori, Lakitoimisto Kumpuvuori Oy

Asetus vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista (12 §) on mielestäni aika ympäripyöreä ja siksi vankat ja havainnollistavat perustelut ovat varmasti hakemuksessa tärkeitä. Toivon, että mahdollisimman moni korvauksiin oikeutetettu jaksaa perustella ja viedä asiaa eteenpäin vaikka se kuluttaakin voimavaroja ja lohkaisee palan usein muutenkin vähäisestä vapaa-ajasta.

Vammaispalveluasetuksen (12 §) mukaan korvattavia asunnon muutostöitä ovat esim.:
  • ovien leventäminen
  • luiskien rakentaminen
  • kylpyhuoneen, WC:n ja vesijohdon asentaminen
  • valaistusmuutostyöt ja kontrastien lisääminen
  • kiinteiden kalusteiden ja rakennus- ja sisustusmateriaalien muuttaminen
  • muut henkilön vakituisessa asunnossa suoritettavat rakennustyöt 
Itse olen päättänyt, etten hyväksy enää ainuttakaan epäoikeudenmukaista päätöstä tyttäreeni liittyen ja sellaisen kohdalle sattuessa teen valituksen periaatteesta. Kuulemani mukaan uutta taloa rakennettaessa korvataan lähinnä suuunnittelutyötä, mutta ihan purematta en aio kyllä tällaista lähestymistapaa niellä. Taloomme tulee takuulla ratkaisuja, joita tarvitaan nimenomaan vammman takia. Vamma puolestaan johtuu sairaalan tekemästä hoitovirheestä, jota ilman emme taloa edes rakentaisi joten maksaja etsitään kyllä.

Siispä perustelkaa, hakekaa, vaatikaa ja valittakaa tarpeen tullen!

Lisätietoja aiheesta:

Vammaispalvelujen käsikirja: asunnon muutostyöt

Esteettömyystiedon keskus: asunnon muutostyöt

Millaisiin muutos- tai suunnittelutöihin sinä olet hakenut korvauksia ja mikä oli lopputulos?


Lähetä kommentti

Kommentoithan aina, kun blogini herättää ajatuksia.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search