14.10.2015

Esteetön piha - oivaltavilla ratkaisuilla toimiva kokonaisuus

Pihan suunnittelu on vahvasti kytköksissä tonttiin (jota meillä ei siis vielä ole), mutta muutamia yleisiä ohjeita on hyvä ottaa huomioon jo ideoinnissa:
 • pihan kulkuväylät ovat tasaisia, riittävän leveitä ja helposti puhtaana pidettäviä 
 • kulkuväylät ovat luistamatonta materiaalia (esim. asfaltti, betoni, tiivistetty kivituhka)
 • kulkuväylien kaltevuus on maksimissaan 5 %
 • pysäköintipaikat ovat lähellä kodin ovea ja niille on helppo kulkea
 • piha on hyvin valaistu
Itse toivoisin melko suurta pihaa, mutta voi olla, että tällaisen tontin löytäminen Jyväskylästä on liian haastavaa. Olemme kuitenkin tulleet siihen tulokseen, että alle 1 000 neliön tontille tarvitsemamme kokoinen 1-tasoinen talo autotallilla varustettuna ei yksinkertaisesti mahdu. Jatkamme siis sitkeästi etsintää.

Pihoja ja sisäänkäyntejä tutkaillessani huomasin, että esteettömyys saadaan usein aikaan
hyvinkin pienillä ratkaisulla. Varsinkin jos esteettömyys on huomioitu jo suunnitteluvaiheessa.

Esteetön piha ja sisäänkäynti voivat näyttää vaikkapa tältä:

4 kommenttia:

 1. Heippa! Blogisi tupsahti silmilleni, kun etsin esteettömiä piharatkaisuja. Teemme työparini kanssa opparina esteettömyysopasta pientalorakentajille ja yhteistyökumppaninamme on Jyväskylän rakennusvalvonta. Esteettömyysasiat tulisi mielestämme koskettaa Kaikkia rakentamishankkeeseen ryhtyviä, jo pelkästään talon jälleenmyyntiarvoa ajatellen. Oppaamme sisältää ratkaisuja, joiden avulla voisi mahdolliset tulevat asunnon muutostyöt välttää (luiskat, kynnyksettömyys, wc-ja peseytymistilojen suunnittelu, tukikahvat jne.). Oppaamme valmistuu keväällä/kesällä 2016. En tiedä tarjoaako se Sinulle mitään uutta tietoa, koska olet jo paljon etsinyt itse tietoa, mutta ajattelin vinkata silti ;) Jakelu tulee olemaan sähköisenä ja paperisena. En äkkiseltään löytänyt blogistasi ovien suunnittelusta postausta, joten siihen liittyen opas saattaisi tarjota vinkkejä. Myös kauniiden ja innovatiivisten tukikahvojen esittelyn pidimme tärkeänä kuten myös luiskaratkaisujen..
  Olemme havainneet saman haasteen kuin sinäkin: Jyväskylästä on vaikea löytää riittävän isoa tonttia yksitasoiselle talomallille, kovin monesti kaksitasoinen tuntuu olevan välttämätön ratkaisu.
  Toivotan kovasti Sinulle ja perheellesi tsemppiä ja intoa esteettömään suunnitteluun!
  -Toimintaterapeuttiopisk. Suska

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Ehdottomasti haluan perehtyä oppaaseenne, kun se valmistuu. Toivottavasti opas sisältää runsaasti kuvia, niistä kun saa aina parhaiten ideoita :) Tosi kiva kuulla, että olette valinneet opparin aiheeksi esteettömän rakentamisen. Olen täysin samaa mieltä siitä, että kaikkien talorakentajien kannattaisi huomioida esteettömyysasiat suunnittelussa, vaikkeivat ne juuri sillä hetkellä ajankohtaisia olisikaan.

   Poista
 2. Uteliaana jään seuraamaan blogiasi, kovasti kiinnostaa millaisiin ratkaisuihin te päädytty! Toivotaan, että pian löytyy tarpeisiinne soveltuva tontti!
  Opas tulee sisältämään kuvia, koska mielikuvat juuri tukikahvoista ja luiskista usein ovat
  ei-niin-houkuttelevia :D Kovasti olisimme mielellämme ottaneet oppaaseen enemmänkin kuvia, mutta kuvien omistajuuksien selvittäminen ja käyttöoikeuksien kyseleminen on vienyt hurjasti aikaa. Tästä syystä koitamme mm.luiskaratkaisut taiteilla itse.
  Esteetön rakentaminen on itselläni Hyvin Tärkeä asia ja opparin aihe syntyikin oman taloni suunnitteluprojektista. Minulla tai puolisollani ei ole erityistarpeita, vielä. Perhettä kuitenkin suunnitellaan ja ikäkin on ainoastaan lisääntymään päin. Esteettömistä ratkaisuista hyötyvät mielestäni kaikki, ikään, tai terveydentilaan katsomatta. Ei ole kerta tai kaksi kun olen jalkatreenin jälkeisinä päivinä asioinut vessassa ja lähettänyt kiitokseni tukikahvan keksijöille!:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava, että jäit seuraamaan blogia :) Yllätyin itse siitä, kuinka vaikeaa sopivan tontin löytäminen on, mutta missään nimessä emme aio luovuttaa. Kyllä se vielä löytyy! Itse en varmastikaan osaisi huomioida esteettömyyttä ilman tyttäreni vammaa, mutta on ihan tosi, että jokaisen rakentajan kannattaisi miettiä taloa esteettömyyden näkökulmasta. Vaikkei juuri sillä hetkellä olisikaan tarvetta, koskaan ei tiedä, mitä elämässä tapahtuu. Ja eläkepäivillä voi monella olla hyvin erilaiset tarpeet kuin parikolmikymppisenä. Tässä asiassa ennakointi kannattaa.

   Poista

Kommentoithan aina, kun blogini herättää ajatuksia.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search