4.9.2015

Universal Design - tasavertaista asumista ja elämää

Viimeisen kuukauden aikana olen ideoita etsiessäni tutustunut Universal Design -käsitteeseen, joka tunnetaan myös nimellä Inclusive Design tai Design for all. Lyheysti sanottuna se tarkoittaa, että suunnitellaan koteja, ympäristöjä tai tuotteita, jotka soveltuvat mahdollisimman monille ihmisille iästä tai fyysisestä kyvystä riippumatta.

Täytyy sanoa, että konsepti on mielestäni kertakaikkisen upea! Jo suunnitteluvaiheessa mietitään, kuinka ympäristö mahdollistaa tasavertaiset osallistumismahdollisuudet kaikille ihmisille, oli heillä sitten erityistarpeita tai ei. Universal Designin periaatteita ovat mm. tasavertaisuus, joustavuus ja yksinkertaisuus,  Luonnollisesti näillä periaatteilla toteutettu rakentaminen nostaa myös kodin arvoa, sillä myyntitilanteessa kohderyhmä on huomattavasti laajempi perustaloon tai -asuntoon verrattuna.


Olen lukemattomat kerrat joutunut selittämään tyttärelleni, miksi hän ei muiden lasten tavoin voi mennä leikkikentän kiipeilytelineisiin, tai yrittänyt selkä kipeänä kantaa ja kävelyttää häntä erilaisissa häkkyröissä. Kuinka ihanaa olisikaan jos tulevan kotimme lähettyvillä olisi esimerkiksi esteetön leikkikenttä. 

$300,000 inclusive playground planned

BCI Burke is continually Reinventing Play™ with a long-term commitment to providing accessible playgrounds for every child, regardless of ability or disability.: BCI Burke is continually Reinventing Play™ with a long-term commitment to providing accessible playgrounds for every child, regardless of ability or disability.


Oletko sinä törmännyt Universal Designin periaatteilla suunniteltuihin ympäristöihin tai ylipäätään lapsille suunnattuihin, esteettömiin ympäristöihin?
4 kommenttia:

 1. Näitä kuvia katsoessani hoksasin, että Tikkurilassa Vantaalla on yksi leikkipuisto joka on ainakin osittain suunniteltu esteettömäksi! Kiipeilytelineeseen pääsisi pyörätuolillakin (ei kaikkiin osiin, mutta kuitenkin suurimpaan osaan) ja tuollainen toisena olevassa kuvassa oleva sininen keinu sieltä löytyy myös. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että Suomestakin löytyy ainakin osittain esteettömiä leikkipaikkoja. Keski-Suomessa en ole vielä sellaisia nähnyt, mutta toivottavasti lähitulevaisuudessa täälläkin. Olisi tosi tärkeää, että kaikilla olisi mahdollisuus nauttia leikeistä!

   Poista
 2. Niin ja lisäksi kyseisessä leikkipuistossa on myös senioreille suunnattuja liikuntajuttuja sekä pistekirjoituksella/kohokuvin koko puiston kartta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau :) Siellä on tosiaankin huomioitu kaikenlaiset käyttäjät. Pisteet Vantaan kaupungille.

   Poista

Kommentoithan aina, kun blogini herättää ajatuksia.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search