17.9.2015

Kirjavinkkejä esteettömään asumiseen

Netistä löytyy todella paljon tietoa esteettömästä rakentamisesta, mutta kirjojen ystäville on olemassa muitakin lähteitä. Hyviä suomenkielisiä teoksia en ole vielä löytänyt, mutta englanninkielisten kirjojen valikoima on laaja.


The Accessible Home: Designing for All Ages and Abilities. Deborah Pierce. Taunton Press (2012).

Tämä kuvapainotteinen kirja on saavuttanut suuren suosion maailmanlaajuisesti. Kirjasta löytyy 25 case-esimerkkiä kodeista, joissa esteettömyys on toteutettu toimivalla ja esteettisellä tavalla. Tyyliltään ratkaisut eivät oikein sovi skandinaaviseen makuun (ainakaan omaani), mutta ideoita kuvista voi silti saada. Kirjaa on hyvin saatavilla ja esimerkiksi Adlibris myy sitä edullisesti.


A House for All Children: Planning a Supportive Home Environment for Children with Disabilities. Richard V. Olsen, Ph.D., Lynn Hutchings & Ezra Ehrenkrantz, FAIA The Center For Architecture and Building Science Research,New Jersey Institute of Technology (2000).

Tämä kirja oli hankintalistallani ensimmäisenä. Sen löytäminen oli melkoinen haaste, mutta sain kirjan viimein tilattua AbeBooks.comista (jonne jäi vielä yksi käytetty kappale). Nyt odottelen kuumeisesti postia. Kirjassa tarkastellaan asumista  erityislasten näkökulmasta ja huomioidaan lasten muuttuvat tarpeet eri elämänvaiheissa.


Universal Design for the Home. Great Looking, Great Living Design for All Ages, Abilities and Circumstances.  Wendy A. Jordan. Rockport Publishers Inc. (2008).

Suuria valokuvia ja esteettömien kotien pohjapiirrustuksia sisältävä kirja on jaoteltu tilojen (esim. keittiö, kylpyhuone) mukaan. Kirjan ideat keskittyvät pääasiassa kotien muutostöihin, mutta viimeisessä kappaleessa esitellään Universal Designin periaatteilla suunniteltuja, uusia koteja.  Kirjaa ei ole tällä hetkellä saatavilla suomalaisista kirjakaupoista, mutta tilanteen muuttuessa tämäkin napsahtaa ostoskoriin.


Universal Design Ideas for Style, Comfort and Safety. Andrea Sillah. R.S. Means Company (2007).

Kuvapainotteinen kirja antaa ideoita suunnitteluun, pohjapiirrustuksiin, huonekalujen järjestykseen ja materiaalien valintaan. Kirjassa käsitellään kaikki asuintilat (mukaan lukien piha-alueet) ja kerrotaan, kuinka rakentaa tai muokata esteetön koti kaikenikäisille ihmisille lapsista senioreihin. Pääpaino on kuitenkin senioreiden  kotien muutostöissä. Tämäkin kirja olisi mukava hankkia jossain vaiheessa, mutta ei ole kuitenkaan ensimmäisenä listalla. Suomesta kirjaa ei näyttäisi löytyvän, mutta esim. alibris.comista saa sekä uusia että käytettyjä kappaleita.

Oletko löytänyt muita hyviä kirjoja esteettömästä asumisesta?

Lähetä kommentti

Kommentoithan aina, kun blogini herättää ajatuksia.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search