29.9.2015

Esteetön ja kaunis koti jaksamisen tukena - kriteerejä tontin valintaan

Esteetöntä kotia lähdetään usein suunnittelemaan hyvin erilaisista lähtökohdista. Toisella voi olla tavoitteena asua omassa kodissa vanhuuspäiville saakka, kun taas toisella on tarve saada kodista toimiva ympäristö jonkinlainen vamma huomioiden. Meidän tilannettamme kuvaa jälkimmäinen vaihtoehto eli lapsen hoitovirheestä johtuva liikuntavamma ja sen mukana tulevat erityistarpeet.


Tyttäreni on minulle rakkainta tässä maailmassa ja hämmästyttää minua sinnikkäällä ja positiivisella luonteellaan jokaikinen päivä. Vaikea liikuntavamma tekee kuitenkin arjesta ajoittain hyvinkin raskasta niin henkisen kuin fyysisenkin jaksamisen  kannalta. Nykyisessä kodissamme erityistarpeita ei ole huomioitu millään lailla ja olen vähitellen oppinut tunnistamaan ongelma- ja puutoskohdat. Nyt noin 12 kiloa painavan neitokaisen kanssa vielä pärjäämme, mutta arki käy vuosi vuodelta hankalammaksi. Visuaalisena ja sairaalakammoisena persoonana en halua kodistamme laitosympäristöä vaan toimivat ratkaisut täytyy suunnitella osaksi kokonaisuutta. Vain sillä tavoin koti voi tuntua kodilta. Kauniilta, viihtyisältä, lämpimältä.

Suurin kysymysmerkki rakennusprojektissa on tällä hetkellä tontti. En olisi arvannut, kuinka vaikeaa sopivan tontin löytäminen voi olla. Toki tähän vaikuttaa omien kriteeriemme lista, jota emme ole valmiita lyhentämään varsinkaan sijainnin osalta. Yleisesti pyörätuolia ajatellen tontin tulisi olla:
  • toimivien julkisen liikenteen yhteyksien varrella 
  • lähellä palveluja
  • helppokulkuisten kevyen liikenteen väylien lähettyvillä 
  • tasainen ja kohtuullisen kokoinen yksitasoinen kodin viedessä suuren tilan 

Ajatus nykyisen talomme myymisestä saa oloni välillä todella surulliseksi. Talo on täynnä muistoja ja suuri, vehreä piha on minulle erityisen rakas. Joskus mieleni tekisi pistää talo sileäksi ja rakentaa samalle paikalle uusi, esteetön koti. Valitettavasti se ei ole taloudellisesta näkökulmasta kovin järkevä liike. Toisaalta tiedän, että myös uusi talo tulee täyttymään muistoista ja me teemme siitä kodin. 

Lähetä kommentti

Kommentoithan aina, kun blogini herättää ajatuksia.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search