26.8.2015

Esteetön ja kaunis koti - mahdollista vaiko eikö?

Jokainen, joka on joskus ollut tekemisessä apuvälineiden ja esteettömyyden kanssa tietää, että tarjolla olevat ratkaisut ovat pääasiassa hirvittävän näköisiä. Harva haluaisi niitä kotiinsa, elleivät ne olisi arjessa hyödyllisiä ja välttämättömiä. Itse katsoin kyyneleet silmissä kohta 3 vuotta täyttävän tyttäreni seisomatelinettä, kun se noin 2 vuotta sitten ilmestyi olohuoneeseemme. En pelkästään siksi, että se oli ruma vaan koska se konkretisoi liikuntavamman vakavuuden ja pysyvyyden elämässämme. Sen jälkeen kotiimme on muuttanut toinen toistaan merkillisemmän näköisiä kapistuksia, jotka kyllä helpottavat arkea, mutta samaan aikaan saavat pohtimaan, eikö todellakaan olisi mahdollista suunnitella edes hiukan kauniimpia ja myös lapsen näkökulmasta houkuttelevamman näköisiä apuvälineitä.

Asumme tällä hetkellä 1,5-kerroksisessa omakotitalossa Jyväskylässä. Tyttäreni saa kahden vuoden sisällä pyörätuolin eikä talomme sovellu millään lailla pyörätuolille. Siksi olemme päättäneet rakentaa 1-kerroksisen talon, joka on esteetön ja koko perhettä ajatellen mahdollisimman toimiva. Koska emme halua asua sairaalaa tai laitosta muistuttavassa ympäristössä, talosta tulee kaunis ja esteettömyysratkaisut sulautuvat osaksi taloa esteetikonkin silmää miellyttävällä tavalla. Onko tämä mahdollista? Helppoa siitä ei varmasti tule ja suunnittelu vie takuulla valtavasti aikaa ja edellyttää ammattilaisten apua. Olen kuitenkin päättänyt, että se tulee onnistumaan.

Alla muutamia esimerkkejä ratkaisuista, jotka voisivat tyylinsä puolesta sopia tulevaan kotiimme:
Jatkossa blogi tulee olemaan kuvapainotteinen ja toivon, että mahdollisimman moni löytää niiden kautta inspiraatiota oman esteettömän kodin suunnitteluun.
4 kommenttia:

 1. Hei huippua!! Täällä kans yks liikuntavamman omaavan lapsen äiti! :) Pyörätuolilla meillä on viipotettu 1,5 vuotiaasta saakka, ikää nyt vajaa neljä. Ja kaikenlaisia apuvälineitä tosiaan löytyy, ei niin nättejä sellaisia :D Tsemppiä teille talon suunnittelussa, meillä se vasta edessä! Innolla seuraan blogiasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta :) Suunnitteluvaiheessa projekti vasta on, mutta uskon, että hyvännäköisiäkin ratkaisuja löytyy joko etsimällä tai keksimällä. Tsemppiä teillekin urakkaan!

   Poista
 2. Upea idea! Jään innolla seuraamaan koska meillä on hieman samaa ajatusta nykyisestä kodistamme. Esteettömyys olisi tärkeää huomioida jo rakennusvaiheessa ja innolla odotan sisustusratkaisujanne.

  Ps. Saat suunnitella meidän kodin jos joskus rakennamme omakotitalon! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) On todella mukava kuulla kommentteja erityisesti kaikilta, joilla on käytännön kokemusta pyörätuolin kanssa elämisestä. Meillä apuvälineitä kyllä on, mutta pyörätuoli on vasta tuloillaan. Tuntuu, ettei kaikkea osaa ottaa etukäteen huomioon, mutta onneksi voi aina kysyä ja pyytää ammattilaisten apua.

   Poista

Kommentoithan aina, kun blogini herättää ajatuksia.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search